niedziela, 6 września 2015

Chlebek z nasionami


Pyszny chlebek z ziarnami. Łatwy w wykonaniu i bardzo szybko się go robi. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Przepis dostałam od babci, ale trochę go zmodyfikowałam. Ziarna wzbogacają smak chleba, a także zawierają sporą wartość składników odżywczych.


Składniki (na 2 keksówki):

- 50 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- pół łyżki cukru brązowego
- ok 1 litr letniej wody
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek pestek dyni
- 1 kg mąki pszennej razowej ( u mnie firmy Melvit)

Przygotowanie:

Drożdże, płatki owsiane, cukier i wodę wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby płatki owsiane napęczniały. Po tym czasie dodać sól, ziarna, oraz dodawać porcjami mąkę i dokładnie wymieszać,tak by nie było grudek. Wlać ciasto do keksówek natłuszczonych oliwą z oliwek i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 h 15 min w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
Smacznego. Pozdrawiam. Patrycja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz