wtorek, 8 maja 2018

Jabłecznik z bezą


SKŁADNIKI:


(na spód)

- 3/4 kostki masła 
- 240 g mąki pełnoziarnistej 
- 70 g ksylitolu 
- 2 żółtka 
- kilka kropel aromatu waniliowego 

(masa jabłkowa) 

- 4 duże jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu 

(beza)

- 6 białek 
- 1 szklanka ksylitolu 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

PRZYGOTOWANIE:


Mąkę wymieszać z ksylitolem i wysypać na stolnicę. Zrobić dołek i rozbić dwa żółtka, a także dodać kilka kropel aromatu waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 1 h. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Podprażyć w garnku z dodatkiem odrobiny wody i cynamonem, do momentu aż lekko zmiękną. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, docisnąć i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka, stopniowo dodając ksylitol. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a następnie ubite białka. Wyrównać i piec w temperaturze ok 150 stopni Celsjusza przez ok 40 minut. 
Ostudzić i zajadać, :) 

6 komentarzy: