SKŁADNIKI:
(na spód)
- 3/4 kostki masła
- 240 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g ksylitolu
- 2 żółtka
- kilka kropel aromatu waniliowego
(masa jabłkowa)
- 4 duże jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
(beza)
- 6 białek
- 1 szklanka ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z ksylitolem i wysypać na stolnicę. Zrobić dołek i rozbić dwa żółtka, a także dodać kilka kropel aromatu waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 1 h. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Podprażyć w garnku z dodatkiem odrobiny wody i cynamonem, do momentu aż lekko zmiękną. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, docisnąć i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka, stopniowo dodając ksylitol. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a następnie ubite białka. Wyrównać i piec w temperaturze ok 150 stopni Celsjusza przez ok 40 minut.
Ostudzić i zajadać, :)
Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńRównież chciałam zapytać o rozmiar blaszki :)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńSzamałbym.
OdpowiedzUsuńWyglada mega smakowicie <3
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuń