SKŁADNIKI:
NA SPÓD:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki amarantusa
- 2 łyżki masła
- słodzidło ( ja dałam trochę syropu zero kalorii o smaku karmelowym - możecie zastąpić kilkoma daktylami)
MASA TWAROGOWA:
- 250 g twarogu
- 1 budyń waniliowy
- 5 łyżek ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z połówki cytryny
- 2,5 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
- 2 brzoskwinie
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zmiksować z daktylami bądź syropem. Dodać amarantus i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć spód do foremek. Twaróg zmiksować z budyniem, ksylitolem, mlekiem i skórką z cytryny. Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody i odstawić na ok 5 min. Po tym czasie podgrzać delikatnie w mikrofali (nie gotować). Dodać żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wylać naszą masę do foremek. Udekorować brzoskwiniami i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
A zamiast ksylitolu co mogę dać? :-)
OdpowiedzUsuń