Składniki:
- 1 dynia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- oliwa
- sól,pieprz (do smaku)
- pietruszka (do posypania)
- opcjonalnie: jogurt naturalny
Przygotowanie:
Dynię w całości wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. W tym czasie zdąży trochę zmięknąć i łatwiej będzie się nam ją kroiło. Po wyjęciu z pieca pokroić ją na mniejsze kawałki, skropić odrobiną oliwy i ponownie piec około 30 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie odczekać chwilę, aż przestygnie i obrać ją ze skóry. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dynię, cebulę i czosnek przełożyć do garnka i zalać litrem wrzącej wody i gotować ok 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i całość zblendować na gładką masę, dodając mleko. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i pietruszką. :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz