Składniki:
- 430 g mąki pełnoziarnistej
- pół kostki masła
- 60 g ksylitolu
- szczypta soli
- 230 ml mleka
- 40 g drożdzy
Dodatkowo:
- 3 łyżki cynamonu
- 5 łyżek ksylitolu
Przygotowanie:
Do miski przełożyć rozkruszone drożdże, ksylitol i ciepłe mleko. Wymieszać tak, aby wszystko się rozpuściło. Następnie dodać mąkę, sól, i roztopione, ciepłe masło. Wszystko wymieszać do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Na wierzch wysypać ksylitol wymieszany z cynamonem. Brzegi ciasta lekko zmoczyć wodą. Zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić ją na kawałki grubości ok 2-3 cm. Ułożyć na blaszce i piec ok 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza ( do zbrązowienia). Gdy ostygną można je polukrować pudrem z ksylitolu.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKirie lejson 😍 w weekend robie!
OdpowiedzUsuńAutorze, co było w komentarzu Marleny, prawda i tak wyjdzie na jaw.
OdpowiedzUsuńMozna zamienic ksylitol na miod? :*
OdpowiedzUsuń