SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 5 żółtek
- 160 g masła (miękkie)
- 6 łyżek ksylitolu bądź erytrolu
DODATKOWO:
- ok 10-12 śliwek
- szczypta cynamonu
1 łyżka erytrolu
BEZA:
- 5 białek
- 7-8 łyżek ksylitolu bądź erytrolu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto wymieszać w mikserze, a następnie wyrobić rękoma. Podzielić ciasto na 3 części. 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i docisnąć. Podziurkować widelcem i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z cynamonem i erytrolem. Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki. Na górę wyłożyć białka ubite ze słodzidłem i odrobiną soli. Na górę zetrzeć na grubych oczkach 1/3 naszego ciasta i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego :)
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 3300
TŁUSZCZE: 170 g
WĘGLOWODANY: 490 g
BIAŁKO: 65 g
NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 20 kawałków)
KCAL: 165
TŁUSZCZE: 8,5 g
WĘGLOWODANY: 24 g
WĘGLOWODANY: 24 g
BIAŁKO: 3,5 g
Ciekawie brzmi, a pleśniaka to ja chętnie każdego rodzaju zrobię :)
OdpowiedzUsuńHm... pleśniak ?
OdpowiedzUsuń36 year old Quality Control Specialist Leeland Brumhead, hailing from Leduc enjoys watching movies like Princess and the Pony and Gunsmithing. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Contour. myslalem o tym
OdpowiedzUsuńdobry adwokat prawo rodzinne rzeszow
OdpowiedzUsuń