środa, 22 listopada 2017

Babka piernikowa z jabłkami

SKŁADNIKI:


- 4 jajka
- 125 g ksylitolu 
- 140 ml oleju 
- ok 260 g mąki pełnoziarnistej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu 
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
- 1 łyżka kakao
3 małe jabłka 

PRZYGOTOWANIE:


Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Wlewać porcjami olej, dalej miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek, cynamon, przyprawę i kakao. Dodawać porcjami do jajek i mieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wymieszać i wlać do keksówki. Piec ok 1 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Smacznego :)


SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 2700
TŁUSZCZE: 165 g 
WĘGLOWODANY: 325 g 
BIAŁKO: 45 g 

NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 12 porcji)
KCAL: 225
TŁUSZCZE: 14 g
WĘGLOWODANY: 27 g 
BIAŁKO: 4 g 

2 komentarze:

  1. jak to musi pięknie pachnieć :) zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka wielkość keksówki? I czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej? ;)

    OdpowiedzUsuń