SKŁADNIKI:
- 85 g masła
150 g ksylitolu
- 200 g miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody
- 500 g mąki pełnoziarnistej (+ mąka do podsypywania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika i kakao. Ubić jajko i na zmianę dodawać ostudzoną masę miodową i mąkę z przyprawami caly czas miksując. Pod koniec będzie ciężko więc trzeba wyrobić ciasto rękoma. Wstawić ciasto do zamrażalnika na ok 1 h. Po tym czasie porcjami rozwałkować ciasto i wykrawać. Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Udekorować :)
Smacznego :)
czy można wykorzystać olej kokosowy zamiast masła?
OdpowiedzUsuń