wtorek, 28 listopada 2017

Pierniczki


SKŁADNIKI:

- 85 g masła 
150 g ksylitolu 
- 200 g miodu płynnego 
- 1 łyżeczka sody
- 500 g mąki pełnoziarnistej (+ mąka do podsypywania)
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 1 jajko 
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika 
- 1 łyżka kakao 


PRZYGOTOWANIE:

Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika i kakao. Ubić jajko i na zmianę dodawać ostudzoną masę miodową i mąkę z przyprawami caly czas miksując. Pod koniec będzie ciężko więc trzeba wyrobić ciasto rękoma. Wstawić ciasto do zamrażalnika na ok 1 h. Po tym czasie porcjami rozwałkować ciasto i wykrawać. Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Udekorować :) 

Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. czy można wykorzystać olej kokosowy zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń