SKŁADNIKI:
- 130 g ksylitolu
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 szklanki kefiru naturalnego
DODATKOWO:
- ok 250 g powideł śliwkowych
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- pół łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuścić ksylitol, masło i miód. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą. Do mąki dodać jajko, i przestudzoną masę maślaną. Zmiksować wszystko na gładką masę mikserem. Na końcu dodać kefir, ciągle miksując. Gdy masa będzie gładka przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka. W międzyczasie zagotować na małym ogniu powidła, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Gdy nasze ciasto wystygnie przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć przygotowanymi wcześniej powidłami. Polać rozpuszczoną czekoladą z masłem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz