SKŁADNIKI: (na ciasto):
- 20 g drożdży
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody
DODATKOWO:
SOS:
- 4 małe pomidory
- 1 cebula czerwona
- ulubione przyprawy (bazylia,oregano)
- 2 ząbki czosnku
DODATKI:
- u mnie kiełki lucerny
- mozzarella
- tuńczyk w sosie własnym
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodze z odrobiną soli i dobrze wymieszać. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczony olej kokosowy i drożdże i dokładnie wyrobić ciasto rękoma. W razie gdyby ciasto się za bardzo kleiło podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, na oleju kokosowym. Dodać obrane i pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić, aż do momentu powstania sosu. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć sos i dodatki. Piec w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 30-35 min.
Smacznego :)
O matko, jak my dawno pizzy nie jadłyśmy a ta tak fantastycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPyszna!!!!
OdpowiedzUsuń