Odkąd zakupiłam książkę "Jaglany detoks" kasza jaglana bardzo często gości u mnie na talerzu. Według mnie jest bardzo smaczna, dodatkowo cenię ją sobie za swoje właściwości.
Jest jedną z najzdrowszych kasz, staje się coraz bardziej popularna. I bardzo dobrze, bo o właściwościach można by tu długo mówić. U mnie w wersji z soczewicą. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zapraszam po przepis. :)
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
-len mielony
- oliwa
Na sos:
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- bazylia, oregano
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka cukru brązowego
Przygotowanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Lekko przestudzoną soczewicę i kaszę wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Formować małe kuleczki i obtaczać je w lnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza przez ok 15-20 minut.
W tym czasie zrobić sos: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, a także pomidory. Podsmażyć tak, aby woda z pomidorów trochę odparowała. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami.
Pozdrawiam, Patrycja. :)
Zdecydowanie ta książka "Jaglany detoks" jest warta polecenia :D
OdpowiedzUsuńA to danie zjadłybyśmy w mgnieniu oka :D
Wyglądają ciekawie, będzie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńKiedy można spodziewać się jakiegoś lekkiego,mięsnego obiadu? CZEKAMMMMM z niecierpliwością,otco!
OdpowiedzUsuńmyślę, że może w przyszłym tygodniu :)
Usuń