poniedziałek, 25 stycznia 2016

Pancakes z rukolą, jajkiem i szynką parmeńską


Pancakes zawsze kojarzyły mi się z wszystkimi amerykańskimi filmami, gdzie podawano je na słodko z syropem klonowym. Okazuje się, że w wersji wytrawnej są równie dobre. 

Składniki:

Na ciasto:

- 2 jajka
- ok 70 g mąki pełnoziarnistej (5-6 łyżek)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła do smaku (bazylia, oregano, wedle uznania)
- 1 łyżka oliwy

Dodatkowo:

- garść rukoli 
- kilka plasterków szynki parmeńskiej 
- pestki dyni 
- jajka sadzone

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą w blenderze do uzyskania, gładkiej, jednolitej masy.
Smażyć pancakesy na mocno rozgrzanej patelni. Z podanej porcji wychodzi ok 8-10 malutkich pancakesów. Podawać z rukolą, szynką, jajkiem i pestkami dyni. 


Pozdrawiam, Patrycja.

2 komentarze: