Pancakes zawsze kojarzyły mi się z wszystkimi amerykańskimi filmami, gdzie podawano je na słodko z syropem klonowym. Okazuje się, że w wersji wytrawnej są równie dobre.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 jajka
- ok 70 g mąki pełnoziarnistej (5-6 łyżek)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła do smaku (bazylia, oregano, wedle uznania)
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
- garść rukoli
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- pestki dyni
- jajka sadzone
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą w blenderze do uzyskania, gładkiej, jednolitej masy.
Smażyć pancakesy na mocno rozgrzanej patelni. Z podanej porcji wychodzi ok 8-10 malutkich pancakesów. Podawać z rukolą, szynką, jajkiem i pestkami dyni.
Pozdrawiam, Patrycja.
Z chęcią byśmy takie danie zamówiły :D
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam zdjęcia to się pośliniłam <3
OdpowiedzUsuń