czwartek, 18 lutego 2016

Domowe nachosy pełnoziarniste z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem


Super szybka przekąska na spotkania ze znajomymi lub na małego głoda.

Składniki:

- tortilla pełnoziarnista
- 300 g pieczarek
- 2 spore garście świeżego szpinaku 
- pół opakowania sera feta lub sera żółtego (do posypania)
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, oliwa
- 1 czerwona cebula 
- 2 roztrzepane jajka

Przygotowanie:

FARSZ:

Umyte i pokrojone pieczarki oraz cebulę podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Dodać szpinak i dusić jeszcze chwilę aż szpinak zmięknie. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory oraz roztrzepane jajka. Smażyć ok 1 minuty, aż jajka się zetną. Posypać żółtym serem lub fetą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

NACHOSY:

Placki tortilli pokroić na trójkąty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec ok 10 minut, po czym przewrócić je na drugą stronę i piec przez ok 5 minut, aż nachosy będą chrupiące.
Podawać z farszem. 

Pozdrawiam, Patrycja. :) 

4 komentarze: