Pyszny, prosty, szybki budyń, a co najważniejsze bez dodatku zbędnych ulepszaczy i konserwantów.
Składniki:( na ok 4 małe porcje)
- 0,5 l mleka 2 %
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki masła
- truskawki
- 1 łyżeczka dżemu niskosłodzonego
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem, aromatem waniliowym i masłem. Do pozostałego mleka dodać skrobię i żółtka. Dokładnie zmiksować. Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Zdjąć z ognia. Dodać truskawki. Podawać z kokosem i dżemem.
Pozdrawiam, Patrycja :)
Niby zwykły budyń ale jak domowy i z odpowiednimi dodatkami to wygląda i smakuje jak najlepszy deser w kawiarni :D
OdpowiedzUsuńDomowego budyniu jeszcze nigdy nie robiłam, brzmi super :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć ,,mleka,, roślinnego?
OdpowiedzUsuń