Dziś rządzą pancakes. Mąka pszenna została zastąpiona mąką żytnią. Dlaczego?
Bo mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B i błonnika, natomiast w mąka pszenna jest bardziej oczyszczona i zawiera niestety mniej składników odżywczych. Po zjedzeniu tych pancakes możesz mieć pewność, że głód na długo Cię nie dopadnie.
Składniki: (na 2 porcje)- ok 12 pancakes
Na ciasto:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 5-6 łyżek mąki żytniej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 banan
- 1 kiwi
- pół pomarańczy
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- garść ulubionych orzechów
- garść żurawiny
- 1 kostka startej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- cynamon
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą w blenderze do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Smażyć pancakesy na mocno rozgrzanej patelni. Podzielić na 2 porcje, podawać z masłem orzechowym ,owocami, bakaliami, czekoladą i cynamonem :)
Zapraszam Was również na mojego instagrama po więcej zdjęć https://www.instagram.com/fit_eat_healthy/
Pozdrawiam, Patrycja :)
Wygląda tak dobrze, ża mam ochotę lizać ekran <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam pankejki. W wakacje jadłam dosyć często. ;)
OdpowiedzUsuńPrzesłodka góra słodkości :D
OdpowiedzUsuń