niedziela, 7 lutego 2016

Zupa krem z brokułów


Pomysł na szybki, pyszny, sycący i dietetyczny obiad. 

Składniki:

- 1 duża, czerwona cebula 
- 4 ząbki czosnku 
- 1 jabłko
- 2 główki brokuła
- 100 g kaszy jaglanej 
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz 
- oliwa z oliwek
- starta skórka z jednej cytryny
- pestki dyni


Przygotowanie:

Czerwoną cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać kurkumę, curry i paprykę, Brokuły umyć i ugotować razem z obranym jabłkiem pokrojonym w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości. Dodać do brokułów zawartość patelni oraz ugotowaną kaszę i wszystko zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Podawać z pestkami dyni.


Pozdrawiam, Patrycja.

9 komentarzy:

  1. Kasza jaglana i brokuły :) Uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak :) tym bardziej, że uwielbiam brokuły pod każdą postacią :)

      Usuń
  3. Pycha!:) Ciekawe jaka kaloryczność .. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam zupy krem, muszę spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często robimy podobną zupę :)

    OdpowiedzUsuń