poniedziałek, 7 marca 2016

Ciasto fasolowe mocno czekoladowe


Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłam ciasto z fasoli i trochę obawiałam się jego smaku. Natomiast wyszło bardzo dobre, mocno czekoladowe, a kokos i żurawina dopełniły jego smak. Nigdy nie powiedziałabym, że w tym cieście znajduje się fasola. Już wiem, że częściej będzie gościć u mnie na stołach. 

SKŁADNIKI:

- 2 puszki fasoli czerwonej 
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 50 g gorzkiej czekolady ( u mnie 80% kakao)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 banany
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- garść żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Oddzielić białka od żółtek. Fasolę zmiksować z cukrem, żółtkami i bananem. Dodać kakao, cynamon i sodę i dalej miksować. Pokrojoną czekoladę, żurawinę i wiórki dodać do masy. Na koniec do naszej masy dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Można też podawać z owocami.

Pozdrawiam, Patrycja.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta fasolowe <3 musi być pyszne, no i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń