niedziela, 29 kwietnia 2018

Ciasto truskawkowo-borówkowe


SKŁADNIKI:

- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego 
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 120 g ksylitolu 
- 230 g mąki pełnoziarnistej 
- pół szklanki borówek 
- pół szklanki truskawek 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę. Dodać jogurt i aromat waniliowy, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek.  Zmiksować na gładką masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy przełożyć do foremki. na ciasto wysypać po połowie owoców (umytych i osuszonych).
Następnie wylać na górę resztę ciasta i ułożyć pozostałe owoce. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 



2 komentarze: