czwartek, 30 lipca 2015

Ryż z jabłkami


Witajcie Kochani! Dziś proponuję Wam ryż z jabłkami i cynamonem. Szybka i zdrowa przekąska.


Składniki:

- 3 paczki brązowego ryżu
- 5 jabłek
- miód
- cynamon (do smaku)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki wody
- jogurt naturalny

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować mus. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Wodę podgrzać w garnku i dodać pokrojone jabłka oraz miód (w zależności od tego jak ma być słodkie). Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż jabłka zmiękną i puszczą sok, od czasu do czasu mieszając. Foremkę wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć połowę ugotowanego ryżu, a następnie posypać go cynamonem i 2 łyżkami cukru. Na górę wyłożyć przygotowane jabłka oraz pozostały ryż. Posypać wierzch cynamonem i resztą cukru. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego.
Pozdrawiam.Patrycja.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz