niedziela, 3 kwietnia 2016

Batony jaglano-kakaowe z bakaliami


Sycące, zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przekąska do pracy lub szkoły gotowa, lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego bez szkody dla naszej figury :) 

SKŁADNIKI:

- 200 g kaszy jaglanej 
-  1 szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki pestek dyni 
- szklanka suszonej żurawiny 
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka pestek słonecznika 
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- 1 czekolada gorzka min 70% kakao
- 2 łyżki ksylitolu 
- 2 łyżki ulubionego dżemu niskosłodzonego 
- 1 szklanka płatków owsianych 
- skórka otarta z jednej pomarańczy 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do kaszy kakao, czekoladę, dżem oraz ksylitol i dokładnie wymieszać, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodać do kaszy pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść, wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić na prostokąty. ;) 

Pozdrawiam, Patrycja. 


4 komentarze:

  1. I potem całe zajęcia się myśli o tym, że w torebce czeka na nas takie pyszne cudo :D

    OdpowiedzUsuń