SKŁADNIKI:
Na spód:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
Na ciasto:
- 1 kg twarogu
- aromat waniliowy
- 1 banan
- garść truskawek
- 6-8 łyżek słodzidła (ksylitol, cukier kokosowy) - możecie dać więcej
- 5 łyżek żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Zmielone płatki połączyć z rozpuszczonym masłem, kakao i ksylitolem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki. Twaróg zmiksować z ksylitolem i aromatem waniliowym. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( u mnie 5 łyżek na ok 1 szklankę wody) i podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmiksowane truskawki a do drugiej zblendowanego banana. Wymieszać. Wyłożyć na naszą blaszkę masę bananową i wstawić do lodówki na ok 10 minut. Następnie wlać masę truskawkową i trzymać w lodówce min 2-3 h. Udekorować. :)
Smacznego.
Jak ja uwielbiam takie ciasta na zimno :)
OdpowiedzUsuń