czwartek, 1 lutego 2018

Tarta bolognese


SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

- 150 g mąki pełnoziarnistej 
- 100 g mąki krupczatki
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli 

NA FARSZ:

- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- puszka pomidorów lub passata
- ser żółty i pleśniowy 
- 2 jajka
- przyprawy:oregano, bazylia
- sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mąki zmieszać ze sobą i wysypać na stolnicę.Dodać pokrojone, zimne masło, zrobić dołek, do którego wbić dwa żółtka, śmietanę i sól. Wymieszać, a następnie ugnieść do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto włożyć na pół h do lodówki. W tym czasie zrobić farsz. Podsmażyć na patelni cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso. Gdy cała woda wyparuje dodać puszkę pomidorów i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Ciasto przełożyć na blachę, docisnąć i piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ja piekłam w zwykłej, kwadratowej blaszce. Gdy farsz przestygnie dodać do niego roztrzepane dwa jajka i wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz, a an górze ułożyć ser. Piec ok 30 minut.
Smacznego ;) 



2 komentarze:

  1. Wygląda - i podejrzewam, że smakuje - REWELACYJNIE! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląd, smak cudowny,. wiem, bo już skorzystałam z przepisu, bardzo dziękuję.

    OdpowiedzUsuń