niedziela, 11 lutego 2018

Tarta szpinakowa


SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

- 150 g mąki pełnoziarnistej 
- 100 g mąki krupczatki
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli 

NA FARSZ:

- 400 g szpinaku 
- pół kostki sera feta 
- 3 ząbki czosnku 
- kilka suszonych pomidorów 
- opcjonalnie: ser pleśniowy 
- 2 jajka
- sól, pieprz 

PRZYGOTOWANIE:


Mąki zmieszać ze sobą i wysypać na stolnicę.Dodać pokrojone, zimne masło, zrobić dołek, do którego wbić dwa żółtka, śmietanę i sól. Wymieszać, a następnie ugnieść do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto włożyć na pół h do lodówki. W tym czasie zrobić farsz. Rozpuścić na patelni szpinak. Gdy cała woda wyparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Następnie dodać ser feta i wymieszać.Ciasto przełożyć na blachę, docisnąć i piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ja piekłam w zwykłej, kwadratowej blaszce. Gdy farsz przestygnie dodać do niego roztrzepane dwa jajka i wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz, a na górze ułożyć ser pleśniowy. Piec ok 30 minut.
Smacznego ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz