niedziela, 21 lutego 2016

Domowy budyń truskawkowy z wanilią


Pyszny, prosty, szybki budyń, a co najważniejsze bez dodatku zbędnych ulepszaczy i konserwantów.

Składniki:( na ok 4 małe porcje)

- 0,5 l mleka 2 % 
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki masła 
- truskawki
- 1 łyżeczka dżemu niskosłodzonego
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:

1,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem, aromatem waniliowym i masłem. Do pozostałego mleka dodać skrobię i żółtka. Dokładnie zmiksować. Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Zdjąć z ognia. Dodać truskawki. Podawać z kokosem i dżemem. 

Pozdrawiam, Patrycja :) 


3 komentarze:

  1. Niby zwykły budyń ale jak domowy i z odpowiednimi dodatkami to wygląda i smakuje jak najlepszy deser w kawiarni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowego budyniu jeszcze nigdy nie robiłam, brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można użyć ,,mleka,, roślinnego?

    OdpowiedzUsuń