czwartek, 11 lutego 2016

Pancakes żytnie z masłem orzechowym, owocami, żurawiną i kokosem


Dziś rządzą pancakes. Mąka pszenna została zastąpiona mąką żytnią. Dlaczego?
Bo mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B i błonnika, natomiast w mąka pszenna jest bardziej oczyszczona i zawiera niestety mniej składników odżywczych. Po zjedzeniu tych pancakes możesz mieć pewność, że głód na długo Cię nie dopadnie.

Składniki: (na 2 porcje)- ok 12 pancakes

Na ciasto:

- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 5-6 łyżek mąki żytniej
- 1 łyżka miodu 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju lub oliwy 
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 1 banan
- 1 kiwi
- pół pomarańczy 
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- garść ulubionych orzechów
- garść żurawiny 
- 1 kostka startej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- cynamon 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą w blenderze do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Smażyć pancakesy na mocno rozgrzanej patelni. Podzielić na 2 porcje, podawać z masłem orzechowym ,owocami, bakaliami, czekoladą i cynamonem :) 





Zapraszam Was również na mojego instagrama po więcej zdjęć https://www.instagram.com/fit_eat_healthy/
Pozdrawiam, Patrycja :) 

3 komentarze:

  1. Wygląda tak dobrze, ża mam ochotę lizać ekran <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pankejki. W wakacje jadłam dosyć często. ;)

    OdpowiedzUsuń