niedziela, 1 października 2017

Fit muffinki czekoladowo-kokosowe



SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g płatków jaglanych bądź owsianych 
- 2 łyżki kakao 
- szczypta cynamonu
- 5 łyżek ksylitolu bądź erytrolu
- 100 g mąki pełnoziarnistej 
- 50 g wiórek kokosowych 
- 3 kostki gorzkiej czekolady 

NA POLEWĘ:

- 3 kostki gorzkiej czekolady 
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- odrobina mleka


PRZYGOTOWANIE:


Jajka ubić z erytrolem i mlekiem. Wymieszać w osobnej misce proszek do pieczenia, płatki, kakao, cynamon, mąkę i wiórki. Dodać suche składniki do jajecznej masy i zmiksować do połączenia. Czekoladę pokroić w drobniutką kosteczkę. Wrzucić do naszej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremek i piec ok 30 minut w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza. Gdy ostygną polać je polewą (wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku)

Smacznego :))


SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 1500
TŁUSZCZE: 86 g 
WĘGLOWODANY: 165 g 
BIAŁKO: 50 g 

NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 9 babeczek)
KCAL: 160
TŁUSZCZE: 9,5 g
WĘGLOWODANY: 18 g 
BIAŁKO: 5,5 g 

1 komentarz:

  1. Z mąki kokosowej też się uda wyczarować te cuda? ��

    OdpowiedzUsuń