poniedziałek, 9 października 2017

Fit pleśniak


SKŁADNIKI: 

CIASTO:

- 300 g mąki pełnoziarnistej 
- 5 żółtek 
- 160 g masła (miękkie)
- 6 łyżek ksylitolu bądź erytrolu 

DODATKOWO:

- ok 10-12 śliwek 
- szczypta cynamonu 
1 łyżka erytrolu 

BEZA:

- 5 białek 
- 7-8 łyżek ksylitolu bądź erytrolu 
- szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto wymieszać w mikserze, a następnie wyrobić rękoma. Podzielić ciasto na 3 części. 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i docisnąć. Podziurkować widelcem i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z cynamonem i erytrolem. Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki. Na górę wyłożyć białka ubite ze słodzidłem i odrobiną soli. Na górę zetrzeć na grubych oczkach 1/3 naszego ciasta i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Smacznego :) 

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 3300
TŁUSZCZE: 170 g 
WĘGLOWODANY: 490 g 
BIAŁKO: 65 g 

NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 20 kawałków)
KCAL: 165
TŁUSZCZE: 8,5 g
WĘGLOWODANY: 24 g 
BIAŁKO: 3,5 g 



4 komentarze:

  1. Ciekawie brzmi, a pleśniaka to ja chętnie każdego rodzaju zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 36 year old Quality Control Specialist Leeland Brumhead, hailing from Leduc enjoys watching movies like Princess and the Pony and Gunsmithing. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Contour. myslalem o tym

    OdpowiedzUsuń