poniedziałek, 18 grudnia 2017

Paszteciki z kapustą i grzybami


SKŁADNIKI : na ciasto 


- ok 270 g mąki pełnoziarnistej 
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki mleka 
- 4 łyżki oleju rzepakowego 
- szczypta soli 
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ksylitolu 

Na farsz:


- 2 cebule
- 500 g kapusty kiszonej 
- 500 g pieczarek 
- sól, pieprz do smaku 
- garść żurawiny suszonej 
- 2 łyżki oleju 

PRZYGOTOWANIE:


Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z ksylitolem. Dodać ciepłe mleko i ok 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsypać mąkę, olej, sól, jajko i nasz rozczyn. Dokładnie wymieszać ciasto mikserem lub wyrobić rękoma. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Rozgrzać olej w garnku i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodać pieczarki i pokrojoną kapustę. Dusić na małym ogniu, aż cała woda odparuje i kapusta zmięknie. Pod koniec dodać żurawinę, sól, pieprz i wymieszać. Odstawić farsz do ostygnięcia. Ciasto podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować. Gdy ciasto będzie się kleić, podsypać mąką. Na środek każdej części ułożyć nasz farsz i zawinąć w tak jakby wałek. Pokroić paszteciki na kawałki o wielkości ok 3-4 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, można tez posypać czarnuszką i piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabiorą złocistego koloru. Tak samo postąpić z resztą  ciasta. 

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz