środa, 20 grudnia 2017

Piernik przekładany powidłami


SKŁADNIKI:

- 130 g ksylitolu
- 2 łyżki miodu 
- 1 jajko 
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g masła 
- 1 łyżeczka sody 
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 szklanki kefiru naturalnego

DODATKOWO:

- ok 250 g powideł śliwkowych
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady 
- pół łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuścić ksylitol, masło i miód. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą. Do mąki dodać jajko, i przestudzoną masę maślaną. Zmiksować wszystko na gładką masę mikserem. Na końcu dodać kefir, ciągle miksując. Gdy masa będzie gładka przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka. W międzyczasie zagotować na małym ogniu powidła, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Gdy nasze ciasto wystygnie przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć przygotowanymi wcześniej powidłami. Polać rozpuszczoną czekoladą z masłem. 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz