Witajcie Kochani!
Dziś postanowiłam zrobić zdrowe, domowe batony, które różnią się od tych na sklepowych półkach. Przede wszystkim nie zawierają zbędnego cukru, utwardzonych tłuszczy czy sporej ilości konserwantów. Większość z nich nie ma żadnej wartości odżywczej.
Wiem co do nich dodałam i bez wyrzutów sumienia mogę zjeść taką przekąskę po treningu.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 2/3 szklanki mleka
1/4 kostki masła
- 5-6 łyżek miodu
- garść siemienia lnianego
- garść orzechów ( ja dodałam laskowe i włoskie)
- spora garść żurawiny
- garść słonecznika
- 4 łyżki nasion chia ( można pominąć)
- 2 dojrzałe banany
- 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
- cynamon
Przygotowanie:
Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnku. Zdjąć z ognia i wsypać oba rodzaje płatków.
Dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód, bakalie , zmiksowane banany, cynamon, mąkę i ponownie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie wymiary 20x20) i masę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni blaszki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut.
Batony powinny być lekko brązowe.
Po upieczeniu kroimy. Smacznego :)
Pozdrawiam, Patrycja :)
Wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńTakie domowe zdecydowanie lepsze :3
OdpowiedzUsuńwczoraj czytałam składniki jednego ze 'zdrowych" batoników owsianych... Tyle tam zdrowia, co nic :d
Musiały być przepyszne - lubię takie zdrowe i bogate batoniki ;)
OdpowiedzUsuńTo są batonu, które można w różny sposób wykorzystać :) Po kruszyć do jogurtu, serka wiejskiego albo maczać w mleku :D <3
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
pokusiłam się kiedyś o zrobienie takich domowych batoników i naprawdę wyszły fenomenalne. ;)
OdpowiedzUsuńMniam, idealne na przekąskę!
OdpowiedzUsuń