niedziela, 15 listopada 2015

Batony energetyczne z bakaliami


Witajcie Kochani!
Dziś postanowiłam zrobić zdrowe, domowe batony, które różnią się od tych na sklepowych półkach. Przede wszystkim nie zawierają zbędnego cukru, utwardzonych tłuszczy czy sporej ilości konserwantów. Większość z nich nie ma żadnej wartości odżywczej.
Wiem co do nich dodałam i bez wyrzutów sumienia mogę zjeść taką przekąskę po treningu.

Składniki:

- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 2/3 szklanki mleka 
1/4 kostki masła
- 5-6 łyżek miodu
- garść siemienia lnianego
- garść orzechów ( ja dodałam laskowe i włoskie) 
- spora garść żurawiny 
- garść słonecznika
- 4 łyżki nasion chia ( można pominąć) 
- 2 dojrzałe banany 
- 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
- cynamon

Przygotowanie:

Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnku. Zdjąć z ognia i wsypać oba rodzaje płatków.
Dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód, bakalie , zmiksowane banany, cynamon, mąkę i ponownie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie wymiary 20x20) i masę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni blaszki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut.
Batony powinny być lekko brązowe.
Po upieczeniu kroimy. Smacznego :) 

Pozdrawiam, Patrycja :) 



6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe zdecydowanie lepsze :3
    wczoraj czytałam składniki jednego ze 'zdrowych" batoników owsianych... Tyle tam zdrowia, co nic :d

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być przepyszne - lubię takie zdrowe i bogate batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są batonu, które można w różny sposób wykorzystać :) Po kruszyć do jogurtu, serka wiejskiego albo maczać w mleku :D <3

    Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pokusiłam się kiedyś o zrobienie takich domowych batoników i naprawdę wyszły fenomenalne. ;)

    OdpowiedzUsuń