środa, 18 listopada 2015

Spaghetti z cukinii z domowym sosem pomidorowym


Spaghetti z cukinii to coś nowego. Od dawna przymierzałam się to zrobić. Dziś zajadamy się z wieeeelkim apetytem. Co najważniejsze danie jest lżejsze, zdrowsze i bogate w witaminy, a w smaku jest nawet lepsze niż zwykłe spaghetti. 

Składniki:

- 2 cukinie
- 4 pomidory 
- 2 czerwone cebule
- 1 kulka mozzarelli
- pestki dyni
-3 ząbki czosnku 
- bazylia suszona
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić w paseczki (tak by przypominały makaron do spaghetti) i podsmażać około 10 minut na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. 
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, Pokroić w malutką kosteczkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie i następnie dodać pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gotować na wolnym ogniu ok 15 minut , aż cała woda wyparuje. Podawać z pestkami dyni i pokrojoną w kosteczkę mozzarellą :) 

Smacznego, pozdrawiam, Patrycja. :) 


6 komentarzy:

  1. ZJADŁABYM,omnomnom <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, a widziałam już tyle razy, że powinnam dawno spróbować :) pewnie jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też smakowało nam bardzo takie spaghetti :D Tylko jeszcze z marchewki paseczki dodałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się w końcu zmobilizować i zjeść ten makaron z cukinii

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam spaghetti z cukinii, ale Twoje wygląda pysznie - jak tylko nadejdzie nowy sezon na cukinię, to z pewnością zrobię podobne ;)

    OdpowiedzUsuń