Z czym kojarzą Wam się pierogi leniwe?
Mi od razu przypomina się smak dzieciństwa.
U mnie dziś w wersji z twarogiem i cynamonem:)
Niebo w gębie.
Składniki:
- 750 g twarogu
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
-cynamon
-brązowy cukier
Przygotowanie:
Twaróg zmielić i dodać do niego jajka, mąkę, sól, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto
( gdyby ciasto się zbyt kleiło dodać więcej mąki). Formować wałeczki takie jak na kopytka i kroić na małe kawałeczki. W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Gotować tak długo, aż będą wypływały na powierzchnię wody. Podawać posypane cukrem brązowym i cynamonem.
Pozdrawiam, Patrycja.
Dla mnie leniwe od razu przywołują na myśl jakiś sos owocowy <3
OdpowiedzUsuńCiekawa sytuacja, gdyż w moich rejonach są to po prostu kluski leniwe, gdy przeczytałam o pierogach trochę zbiłam się z tropu :3
Miałaś pyszne śniadanko. Dawno nie robiłam leniwych , muszę to nadrobić :D
Rzadko u nas robiło się kluski leniwe, częściej jednak kopytka. Ale jak już to zawsze na słodko właśnie :D
OdpowiedzUsuńMniaaam ;)
OdpowiedzUsuń