Pyszna i pożywna sałatka. Dodatek awokado wzbogaca je o właściwości odżywcze. Zawiera witaminy z grupy C, E, A, które są źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie przeciwnowotworowe. Ma zbawienny wpływ na nasz wzrok, dzięki zawartości luteiny. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom złego cholesterolu. W dodatku osoby będące na diecie mogą śmiało go jeść, ponieważ jest jednym z najsilniejszych, naturalnych spalaczy tłuszczu.
Składniki:
- 2 sztuki awokado
- podwójna pierś z kurczaka
- pół pęczka szczypiorku
- 4 pomidory
- pół opakowania sera feta
- 1 kulka mozzarelli
- kilka orzechów laskowych
- pół paczki świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- pesto bazyliowe ( ok 4 łyżki)
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać ze skórki, razem z pomidorami, fetą mozzarellą, cebulą, pokroić w kosteczkę.
Dodać szpinak, orzechy, posiekany szczypiorek i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec polać sałatkę pesto z bazylii. Smacznego. :)
Pozdrawiam, Patrycja.
brzmi super taka opcja sałatki. ;)
OdpowiedzUsuńO mamo, wygląda to obłędnie ;) mam teraz inny pomysł na avocado, ale ten też pewnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńMniam! dzisiaj również miałam sałatkę z awokado, tylko, że bez kurczaka :3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na uczelnię :D
OdpowiedzUsuńMożna ze sobą zabrać i zjeść jak dopadnie głód :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado!
OdpowiedzUsuńSuper sałatka, tylko dla mnie wersja bez kurczaka, bo nie jem mięsa i byłoby idealnie ;)
Wyeliminowałabym kurczaka i chętnie bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńWyeliminowałabym kurczaka i chętnie bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńAwokado mogłybyśmy po prostu jeść solo tak bardzo lubimy :D
OdpowiedzUsuńOmnomnom. Z chęcią wykorzystam przepis! :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam. Spróbuje!
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado!
OdpowiedzUsuń