czwartek, 5 listopada 2015

Sałatka z kurczakiem i awokado


Pyszna i pożywna sałatka. Dodatek awokado wzbogaca je o właściwości odżywcze. Zawiera witaminy z grupy C, E, A, które są źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie przeciwnowotworowe. Ma zbawienny wpływ na nasz wzrok, dzięki zawartości luteiny. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom złego cholesterolu. W dodatku osoby będące na diecie mogą śmiało go jeść, ponieważ jest jednym z najsilniejszych, naturalnych spalaczy tłuszczu.


Składniki:

- 2 sztuki awokado 
- podwójna pierś z kurczaka
- pół pęczka szczypiorku 
- 4 pomidory 
- pół opakowania sera feta 
- 1 kulka mozzarelli 
- kilka orzechów laskowych 
- pół paczki świeżego szpinaku 
- 1 czerwona cebula 
- pesto bazyliowe ( ok 4 łyżki)
- oliwa 
- sól, pieprz 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać ze skórki, razem z pomidorami, fetą mozzarellą, cebulą, pokroić w kosteczkę.
Dodać szpinak, orzechy, posiekany szczypiorek i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec polać sałatkę pesto z bazylii. Smacznego. :)

Pozdrawiam, Patrycja.



13 komentarzy:

  1. brzmi super taka opcja sałatki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, wygląda to obłędnie ;) mam teraz inny pomysł na avocado, ale ten też pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! dzisiaj również miałam sałatkę z awokado, tylko, że bez kurczaka :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na uczelnię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Można ze sobą zabrać i zjeść jak dopadnie głód :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam awokado!
    Super sałatka, tylko dla mnie wersja bez kurczaka, bo nie jem mięsa i byłoby idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyeliminowałabym kurczaka i chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyeliminowałabym kurczaka i chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Awokado mogłybyśmy po prostu jeść solo tak bardzo lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Omnomnom. Z chęcią wykorzystam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej jeszcze nie jadłam. Spróbuje!

    OdpowiedzUsuń