sobota, 12 grudnia 2015

Muffinki czekoladowe


Dziś postanowiłam zrobić coś słodkiego, szybkiego, a jednocześnie smacznego.
Wybrałam muffinki czekoladowe. Przygotowuje się je ze składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w swojej kuchni. Są bardzo proste w przygotowaniu i jestem pewna, że każdy sobie z nimi poradzi.
Idealnie nadają się jako przekąska do pracy czy na uczelnię.
Jeśli uwielbiasz czekoladę tak jak ja, to spróbuj tych muffinek. :)


Składniki:

- troszkę więcej niż połowa kostki masła
- niecałe 3/4 szklanki brązowego cukru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki kakao 
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 jajka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni Celsjusza. Masło z gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy i chwilę ubijać po czym po kolei dodawać jajka. Cały czas mieszając dodać mąkę i kakao. Gdy masa już będzie dobrze wymieszana dodać pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości i piec ok 20 minut.



Pozdrawiam, Patrycja.


4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babeczki, babki, muffinki <3 Zjadłabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń