wtorek, 19 stycznia 2016

Klopsiki z soczewicą i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym


Odkąd zakupiłam książkę "Jaglany detoks" kasza jaglana bardzo często gości u mnie na talerzu. Według mnie jest bardzo smaczna, dodatkowo cenię ją sobie za swoje właściwości.
Jest jedną z najzdrowszych kasz, staje się coraz bardziej popularna. I bardzo dobrze, bo o właściwościach można by tu długo mówić. U mnie w wersji z soczewicą. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zapraszam po przepis. :)

Składniki:

- 1 szklanka soczewicy 
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
- natka pietruszki 
- 1 czerwona cebula 
- 2-3 ząbki czosnku 
- sól, pieprz 
-len mielony 
- oliwa 

Na sos: 

- 3 pomidory 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 czerwona cebula 
- bazylia, oregano 
- oliwa 
- sól, pieprz do smaku 
- łyżeczka cukru brązowego

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Lekko przestudzoną soczewicę i kaszę wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Formować małe kuleczki i obtaczać je w lnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza przez ok 15-20 minut.
W tym czasie zrobić sos: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, a także pomidory. Podsmażyć tak, aby woda z pomidorów trochę odparowała. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. 


Pozdrawiam, Patrycja. :)

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie ta książka "Jaglany detoks" jest warta polecenia :D
    A to danie zjadłybyśmy w mgnieniu oka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ciekawie, będzie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy można spodziewać się jakiegoś lekkiego,mięsnego obiadu? CZEKAMMMMM z niecierpliwością,otco!

    OdpowiedzUsuń