sobota, 13 lutego 2016

Sernik cytrynowy w kształcie serca


''Przez żołądek do serca", dlatego z okazji zbliżających się walentynek polecam przygotować pyszne ciasto w kształcie serca dla swojego ukochanego. Jest prosty i szybkie w przygotowaniu i na pewno wywoła uśmiech na twarzy drugiej połówki. Zapraszam. :)

Składniki:

Na spód:

- 150 g pełnoziarnistych herbatników
- 80 g masła

Na masę serową:

- 500 g twarogu 
- 200 g serka mascarpone
- 3 jajka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połówki cytryny 
- 250 g borówek

Przygotowanie:

Herbatniki zmiksować w blenderze i połączyć z roztopionym masłem. Ułożyć na blaszce, ugnieść i podpiec w 180 stopniach Celsjusza przez ok 15 minut. 
Twaróg, serek mascarpone, mąki i cukier zmiksować. Dodawać pojedynczo jajka ciągle miksując. Do masy serowej dodać sok i skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Wymieszać delikatnie łyżką. Na spód ciasta wyłożyć połowę borówek, następnie masę serową i resztę borówek. Piec w 160 stopniach Celsjusza przez około godzinę. 



Zapraszam po więcej zdjęć na mojego instagrama; https://www.instagram.com/fit_eat_healthy/

Pozdrawiam, Patrycja :)


2 komentarze:

  1. Też mamy podobną formę :D Chciałybyśmy od razu ciepłe spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sernik mojej mamy i przyszłej teściowej. Dwa różne, ale oba smaczne. Sama robiłam kiedyś i wyszedł średni. :D

    OdpowiedzUsuń