Przyszedł i czas na delicje w odchudzonej, zdrowszej wersji. Wiem, że przydałoby się kilka poprawek,tu cieńszy biszkopt, tam trochę więcej galaretki, ale w smaku powiem Wam, że w 101% dorównują oryginalnym. Łapcie przepis :)
SKŁADNIKI: (na biszkopt - mi wyszło 15)
- 3 jajka
- 45 g słodzidła ( u mnie był to cukier kokosowy), ale może być każdy inny
- 75 g mąki ryżowej
- kilka kropel aromatu waniliowego
SKŁADNIKI: (na galaretkę)
- opakowanie galaretki ( u mnie truskawkowa) bez cukru
- słodziło (wedle uznania)
SKŁADNIKI: (na polewę) - wszystko rozpuścić w garnuszku
- 3 łyżki kakao
- 40 g masła klarowanego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić ze słodzidłem i aromatem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka, dalej ubijając. Następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać ciasto łyżką drewnianą. Rozłożyć na blaszce ( u mnie kwadratowa) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wystygnie wykroić z niego kółka na kształt delicji. Galaretkę wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając słodzidło. Gdy galaretka stężeje wykroić mniejsze kółeczka i rozłożyć je naszych biszkoptach. Wszystko polać naszą polewą i wstawić do lodówki na ok 2-3 h.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 1400 kcal
TŁUSZCZE: 72 g
WĘGLOWODANY: 180 g
BIAŁKO: 37 g
NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 15 porcji)
KCAL: 94
TŁUSZCZE: 4,8 g
WĘGLOWODANY: 12 g
WĘGLOWODANY: 12 g
BIAŁKO: 2,5 g
Omnomnom <3
OdpowiedzUsuńZa delicjami nie przepadałam, ale te pewnie są smaczniejsze. ;D
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuń