Dzień dobry!
Dziś mam dla Was zdrowszą wersję popularnego ptasiego mleczka. Jak wszyscy wiedzą na jednym ciężko skończyć :)
Smacznego
SKŁADNIKI: ( na piankę):
- puszka mleczka kokosowego (400ml)
- miód do smaku ( ja dałam jedną czubatą łyżkę)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżki żelatyny
SKŁADNIKI: ( na polewę):
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 35 g masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
Mleczko przełożyć do garnka wraz z miodem i aromatem i doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącego mleczka kokosowego i ponownie przelać do garnka, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Gdy nasza masa zacznie lekko tężeć przełożyć naszą masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową, poprzez rozpuszczenie czekolady, kakao i masła w garnuszku. Gdy polewa lekko przestygnie obtoczyć nasze ptasie mleczko w czekoladzie ( z każdej strony)
Odstawić ponownie do lodówki na parę godzin i zajadać :)
Widziałam ostatnio ten przepis na kilku blogach, trzeba będzie w końcu go sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńCzy moge zienic maslo klarowane na olej kokosowy bezzapachowy? Super przepis
OdpowiedzUsuńtak możesz :) dziękuję :))
UsuńKoniecznie muszę spróbować to zrobić
OdpowiedzUsuńhttps://www.instagram.com/p/BbMPd9cFIKU/?taken-by=karolina_zawal to Twój instagram czy ktoś kopiuje twoje przepisy?
OdpowiedzUsuń