Dzień dobry Moi Drodzy, dziś przyszedł czas na snickersa, w zdrowszej odsłonie :) bez żadnych ulepszaczy i konserwantów
SKŁADNIKI: (1 WARSTWA):
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- ok 35 g masła klarowanego
- 40 g miodu
2 WARSTWA (KREM DAKTYLOWY):
- 200 g daktyli
- odrobina wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
3 WARSTWA
- 150 g orzechów ziemnych niesolonych
4 WARSTWA (POLEWA CZEKOLADOWA) - wszystko rozpuścić w garnuszku
- 3 łyżki kakao
- 40 g masła klarowanego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Masło klarowane rozpuścić z miodem i wymieszać z amarantusem. Ułożyć w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Wstawić do zamrażarki na ok godzinę. Przygotować w tym czasie krem. Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15 min po czym odlać wodę i zmiksować je z aromatem i jeśli będzie potrzeba dodać odrobinę wody. Orzeszki można uprażyć lekko na patelni.
Po upływie czasu wyłożyć na nasz amarantus krem daktylowy, posypać orzeszkami i polać polewą.
Wstawić do lodówki na min 3 h i zajadać :)
Smacznego
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 2850
TŁUSZCZE: 160 g
WĘGLOWODANY: 290 g
BIAŁKO: 65 g
NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 10 kawałków)
KCAL: 285
TŁUSZCZE: 16 g
WĘGLOWODANY: 29 g
WĘGLOWODANY: 29 g
BIAŁKO: 6,5 g
Wygląda naprawdę smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWow, takiego to bym chętnie wcięła. ;)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń