piątek, 17 marca 2017

Fit snickers



Dzień dobry Moi Drodzy, dziś przyszedł czas na snickersa, w zdrowszej odsłonie :) bez żadnych ulepszaczy i konserwantów 

SKŁADNIKI: (1 WARSTWA):


- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 
- ok 35 g masła klarowanego
- 40 g miodu 

2 WARSTWA (KREM DAKTYLOWY):


- 200 g daktyli 
- odrobina wody
- kilka kropel aromatu waniliowego

3 WARSTWA 


- 150 g orzechów ziemnych niesolonych 

4 WARSTWA (POLEWA CZEKOLADOWA) - wszystko rozpuścić w garnuszku


- 3 łyżki kakao
- 40 g masła klarowanego 
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu 

PRZYGOTOWANIE:


Masło klarowane rozpuścić z miodem i wymieszać z amarantusem. Ułożyć w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Wstawić do zamrażarki na ok godzinę. Przygotować w tym czasie krem. Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15 min po czym odlać wodę i zmiksować je z aromatem i jeśli będzie potrzeba dodać odrobinę wody. Orzeszki można uprażyć lekko na patelni. 
Po upływie czasu wyłożyć na nasz amarantus krem daktylowy, posypać orzeszkami i polać polewą. 
Wstawić do lodówki na min 3 h i zajadać :) 
Smacznego 


SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość):
KCAL: ok 2850 
TŁUSZCZE: 160 g 
WĘGLOWODANY: 290 g 
BIAŁKO: 65 g 

NA JEDNĄ PORCJĘ: ( mi wyszło 10 kawałków)
KCAL: 285 
TŁUSZCZE: 16 g
WĘGLOWODANY: 29 g 
BIAŁKO: 6,5 g 

3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, takiego to bym chętnie wcięła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń