SKŁADNIKI: ( na ciastka):
- 30 g kakao (prawdziwego)
- ok 100 g mąki kokosowej
- 35 g masła klarowanego
- 65 g miodu
DODATKOWO:
- 200 daktyli
- 20 g masła orzechowego
- garść rodzynek
- garść wiórek kokosowych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła klarowanego
- 50 g orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść, aż wszystkie się połączą. Formować z nich małe kuleczki, ułożyć na blaszce i docisnąć, aby powstało okrągłe ciasteczko. Piec w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 10-15 min. Gdy ciastka wystygną posmarować je kremem daktylowym ( zmiksowane, wcześniej namoczone daktyle z masłem orzechowym). Następnie rozpuścić czekoladę z masłem klarowanym i dodać rodzynki, wiórki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć po jednej łyżce na wierzch każdego ciasteczka. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny, Smacznego :)
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość ok 15 ciasteczek)
KCAL: ok 3150
TŁUSZCZE: 165 g
WĘGLOWODANY: 340 g
BIAŁKO: 54 g
NA JEDNĄ PORCJĘ:
KCAL: 210
TŁUSZCZE: 11 g
WĘGLOWODANY: 23 g
WĘGLOWODANY: 23 g
BIAŁKO: 3,5 g
Jeżyki to ciastka mojego dzieciństwa- nie jadłam ich już wieki! Szkoda, że teraz nie bardzo mogę jeść słodkości, bo chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńMożna masło klarowane zamienić na olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńJuż wiem co robię na weekend! Wyglądają smakowicie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie: http://okplan.pl/