niedziela, 14 maja 2017

FIT JEŻYKI DARK


SKŁADNIKI: ( na ciastka):


- 30 g kakao (prawdziwego)
- ok 100 g mąki kokosowej
- 35 g masła klarowanego 
- 65 g miodu 

DODATKOWO:


- 200 daktyli 
- 20 g masła orzechowego 
- garść rodzynek
- garść wiórek kokosowych
- tabliczka gorzkiej czekolady 
- 1 łyżka masła klarowanego
- 50 g orzechów laskowych


PRZYGOTOWANIE:


Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść, aż wszystkie się połączą. Formować z nich małe kuleczki, ułożyć na blaszce i docisnąć, aby powstało okrągłe ciasteczko. Piec w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 10-15 min. Gdy ciastka wystygną posmarować je kremem daktylowym ( zmiksowane, wcześniej namoczone daktyle z masłem orzechowym). Następnie rozpuścić czekoladę z masłem klarowanym i dodać rodzynki, wiórki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć po jednej łyżce na wierzch każdego ciasteczka. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny, Smacznego :) 


SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość ok 15 ciasteczek) 
KCAL: ok 3150 
TŁUSZCZE: 165 g 
WĘGLOWODANY: 340 g 
BIAŁKO: 54 g 

NA JEDNĄ PORCJĘ: 
KCAL: 210 
TŁUSZCZE: 11 g
WĘGLOWODANY: 23 g 
BIAŁKO: 3,5 g 

2 komentarze:

  1. Jeżyki to ciastka mojego dzieciństwa- nie jadłam ich już wieki! Szkoda, że teraz nie bardzo mogę jeść słodkości, bo chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można masło klarowane zamienić na olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń