Składniki:
- chleb tostowy pełnoziarnisty
- 1 awokado
- sok z połówki cytryny
- 2 jajka
- pół pęczka natki pietruszki
- mozzarella
- 2-3 ząbki czosnku
- sól,pieprz
Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki i rozgnieść w misce widelcem. Dodać sok z połówki cytryny, 2 ugotowane na twardo jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną pastą posmarować kromkę chleba, a na górę położyć plaster mozzarelli i przykryć drugą kromką. Zapiekać w opiekaczu, aż do momentu rozpuszczenia mozzarelli.
Awokado, mimo tego, że jest kaloryczne to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego ma zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu. W dodatku zawiera witaminy z grupy C, E, A, które są źródłem przeciwutleniaczy mających działanie przeciwnowotworowe. Ponadto ma zbawienny wpływ na nasz wzrok dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.
Pozdrawiam.Patrycja.
Awokado, mimo tego, że jest kaloryczne to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego ma zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu. W dodatku zawiera witaminy z grupy C, E, A, które są źródłem przeciwutleniaczy mających działanie przeciwnowotworowe. Ponadto ma zbawienny wpływ na nasz wzrok dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.
Pozdrawiam.Patrycja.
Zastanawiam się czy opiekanie w tosterze jest zdrowe? :) z góry dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńZrób mi!;*
OdpowiedzUsuń