wtorek, 9 czerwca 2015

Tosty pełnoziarniste z pastą z awokado


Składniki:

- chleb tostowy pełnoziarnisty
- 1 awokado 
- sok z połówki cytryny
- 2 jajka
- pół pęczka natki pietruszki
- mozzarella 
- 2-3 ząbki czosnku 
- sól,pieprz 

Przygotowanie:

Awokado obrać ze skórki i rozgnieść w misce widelcem. Dodać sok z połówki cytryny, 2 ugotowane na twardo jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną pastą posmarować kromkę chleba, a na górę położyć plaster mozzarelli i przykryć drugą kromką. Zapiekać w opiekaczu, aż do momentu rozpuszczenia mozzarelli.

Awokado, mimo tego, że jest kaloryczne to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego ma zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu. W dodatku zawiera witaminy z grupy C, E, A, które są źródłem przeciwutleniaczy mających działanie przeciwnowotworowe. Ponadto ma zbawienny wpływ na nasz wzrok dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.

Pozdrawiam.Patrycja.

2 komentarze:

  1. Zastanawiam się czy opiekanie w tosterze jest zdrowe? :) z góry dziękuje za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń