poniedziałek, 30 listopada 2015

Śniadanie to podstawa


"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" 


KONIEC Z POMIJANIEM ŚNIADAŃ.

Nasz organizm będzie pracował o wiele lepiej, jeśli zapewnimy mu od samego rana odpowiednią dawkę energii. Koniec z wymówkami i tłumaczeniem się, że "rano nie mam czasu ", "rano nie czuję głodu". Wystarczy wstać kilka minut wcześniej lub nawet wieczorem przygotować śniadanie.
Prędzej czy później i tak skończy się na tym, że wylądujemy w pobliskiej ciastkarni lub automacie i kupimy niezdrowe, kaloryczne ciastka i przekąski, 
a obżeranie się słodyczami doprowadzi do wzrostu wagi. 
Jak chyba każdy już wie, że takie cukry proste na chwilę zaspokoją nasz głód. 
Jak działają takie cukry?
Szybko wchłaniają się z układu pokarmowego, co skutkuje wzrostem poziomu glukozy we krwi.
Tak szybko jak poziom glukozy wzrośnie, tak szybko spadnie. I znów poczujemy głód i będziemy czuli się ospali. Szczególnie jest to ważne dla osób, które zazwyczaj rano uprawiają aktywność fizyczną.
Musimy dostarczyć naszemu mózgowi odpowiednich składników odżywczych, by mieć energię na cały poranek.

TAK WIĘC CO ROBIMY?
NIE ZAPOMINAMY O DOBRYM, PEŁNOWARTOŚCIOWYM ŚNIADANIU.
CO WIĘC POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ NA NASZYM TALERZU KAŻDEGO RANKA?




Wiele osób nie wie jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie.
Zazwyczaj dla nich to tylko kawa przed wyjściem do pracy czy na uczelnię.
Prawidłowe śniadanie powinno zawierać w sobie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu tj. tłuszcze (zdrowe), białko oraz węglowodany złożone. Nie zapominajmy również o błonniku, który zadziała na nasz organizm jak miotełka.
Dlaczego węglowodany złożone? Otóż dlatego, że są one wolno trawione i stopniowe uwalniają energię. To co jemy na ogromny wpływ na to jak się czujemy i jak wyglądamy. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien stanowić 25-30 % dziennego zapotrzebowanie na energię czyli około 500 kcal.
Wybieraj świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, jogurty naturalne, świeżo wyciskane soki.

Np mogą to być: 
- jajka,
- tosty z masłem orzechowym i twarogiem,
-omlet z warzywami
- jajecznica z warzywami 
granola z  jogurtem naturalnym, owocami i bakaliami,
czy też owsianka (zresztą moja ulubiona - dla mnie to śniadanie Bogów , oczywiście tez wszystko zależy od tego z czym ją zjemy). 
Liczy się różnorodność tego co spożywamy. Im większa różnorodność w naszym odżywianiu, tym większe prawdopodobieństwo, że spożywamy wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Czego natomiast należy unikać?

-na pewno ciężkostrawnych produktów 
- częstego jedzenia parówek 
- słodkich bułeczek i ciasteczek
- słodzonych, gazowanych napojów (najlepiej wcale ich nie pić)
- soków
- białego pieczywa
- szynki, kiełbasy
- słodkich płatków 
- serków homogenizowanych i jogurtów owocowych
- dżemów i czekolady do smarowania (nutelli)






Mitem oczywiście jest, że nie jedzenie śniadań pozwala schudnąć.
Głodówka spowalnia przemianę materii i to najgorsza rzecz jaką możemy wyrządzić naszemu organizmowi. Udowodniono, że osobom, które regularnie jedzą śniadania łatwiej jest schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała.
To co spożywamy wpływa przede wszystkim na nasz humor. Warto więc od samego rana dać naszemu organizmowi porządnego kopa w postaci pełnowartościowego śniadania. A i nie zapominajcie również o odpowiednim nawodnieniu.

Pozdrawiam, Patrycja.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam śniadania i nie wyobrażam sobie życia bez nich!

    OdpowiedzUsuń
  2. My nieraz wstajemy rano tylko po to aby zjeść pyszne śniadanie jakie sobie wcześniej wieczorem przygotowałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie opuścić śniadanie! Najlepszy posiłek dnia! :D

    OdpowiedzUsuń