poniedziałek, 26 września 2016

Pizza z tuńczykiem

SKŁADNIKI: (na ciasto):


- 20 g drożdży 
- 200 g mąki pełnoziarnistej 
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody 


DODATKOWO: 


SOS:


- 4 małe pomidory 
- 1 cebula czerwona
- ulubione przyprawy (bazylia,oregano)
- 2 ząbki czosnku 

DODATKI:

- u mnie kiełki lucerny
- mozzarella 
- tuńczyk w sosie własnym


PRZYGOTOWANIE:


Drożdże rozpuścić w ciepłej wodze z odrobiną soli i dobrze wymieszać. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczony olej kokosowy i drożdże i dokładnie wyrobić ciasto rękoma. W razie gdyby ciasto się za bardzo kleiło podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
 Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, na oleju kokosowym. Dodać obrane i pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić, aż do momentu powstania sosu. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć sos i dodatki. Piec w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok  30-35 min. 

Smacznego :) 


1 komentarz:

  1. O matko, jak my dawno pizzy nie jadłyśmy a ta tak fantastycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń