Kopiec kreta w wersji fit? Można, zapraszam po przepis :)
Pamiętajcie, to że coś jest zdrowe i fit nie oznacza, że możemy zjeść cała blachę.
Wesołych Świąt :)
SKŁADNIKI : ( na ciasto)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu ( do smaku)
- 1 miarka odżywki białkowej ( można pominąć i dodać więcej miodu)
SKŁADNIKI : ( na masę)
- 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (2 x 400g)
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel aromatu waniliowego
DODATKOWO:
- 2 banany
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłęm i odstawić do ostygnięcia. Fasolę odsączyć i dobrze przepłukać wodą. Zmiksować fasolę z żółtkami, rozpuszczoną czekoladą z masłem, proszkiem do pieczenia, kakao, miodem i opcjonalnie odżywką białkową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszać pianę z ciastem drewnianą łyżką i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok 30-35 minut.
Przełożyć stałą część mleczka kokosowego do miski, dodać miód i aromat i ubić na sztywno.
Gdy ciasto ostygnie ściąć jego wierzch ( ok 1/4 ciasta) i rozdrobnić.
Na spód ciasta ułożyć banany pokrojone w plastry, na górę wyłożyć naszą masę i posypać rozkruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na min 5h.
Smacznego,
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość ok 12 kawałków)
KCAL: ok 4100
TŁUSZCZE:275 g
WĘGLOWODANY: 277 g
BIAŁKO: 112 g
NA JEDNĄ PORCJĘ:
KCAL: 340
TŁUSZCZE: 23 g
WĘGLOWODANY: 23 g
WĘGLOWODANY: 23 g
BIAŁKO: 10 g
Wygląda bardzo smacznie :) Pamiętam, że bardzo lubiłam to ciasto, a nie jadłam już wieki!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :) kiedyś jadłam wersję fit, ale wykonaną przez mojego szwagra i nie wiem dokładnie jakie były składniki. Smakował bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńA jaka czekolada ? Ile % kakao?
OdpowiedzUsuń