sobota, 15 kwietnia 2017

Fit kopiec kreta


Kopiec kreta w wersji fit? Można, zapraszam po przepis :) 
Pamiętajcie, to że coś jest zdrowe i fit nie oznacza, że możemy zjeść cała blachę. 
Wesołych Świąt :) 

SKŁADNIKI : ( na ciasto)


- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 
- 80 g gorzkiej czekolady 
- 2 łyżki prawdziwego kakao 
- szczypta soli 
- 3 łyżki miodu ( do smaku) 
- 1 miarka odżywki białkowej ( można pominąć i dodać więcej miodu) 

SKŁADNIKI : ( na masę)


- 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (2 x 400g) 
- 3 łyżki miodu 
- kilka kropel aromatu waniliowego 

DODATKOWO:


- 2 banany 


PRZYGOTOWANIE:


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłęm i odstawić do ostygnięcia. Fasolę odsączyć i dobrze przepłukać wodą. Zmiksować fasolę z żółtkami, rozpuszczoną czekoladą z masłem, proszkiem do pieczenia, kakao, miodem i opcjonalnie odżywką białkową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszać pianę z ciastem drewnianą łyżką i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok 30-35 minut. 
Przełożyć stałą część mleczka kokosowego do miski, dodać miód i aromat i ubić na sztywno. 
Gdy ciasto ostygnie ściąć jego wierzch ( ok 1/4 ciasta) i rozdrobnić.
Na spód ciasta ułożyć banany pokrojone w plastry, na górę wyłożyć naszą masę i posypać rozkruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na min 5h. 
Smacznego, 


SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość ok 12 kawałków) 
KCAL: ok 4100 
TŁUSZCZE:275 g 
WĘGLOWODANY: 277 g 
BIAŁKO: 112 g

NA JEDNĄ PORCJĘ: 
KCAL:  340 
TŁUSZCZE: 23 g
WĘGLOWODANY: 23 g
BIAŁKO: 10 g 


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Pamiętam, że bardzo lubiłam to ciasto, a nie jadłam już wieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja :) kiedyś jadłam wersję fit, ale wykonaną przez mojego szwagra i nie wiem dokładnie jakie były składniki. Smakował bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka czekolada ? Ile % kakao?

    OdpowiedzUsuń