wtorek, 4 kwietnia 2017

Fit sernik na zimno z daktylowo-orzechowym spodem


Dzień dobry Kochani! Dostałam od Was mnóstwo wiadomości odnośnie przepisu na ten sernik, a więc łapcie :) 

SKŁADNIKI: ( na spód)


- 1 szklanka dowolnych orzechów
- 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych ok 30 min)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli

SKŁADNIKI: ( na masę):


- 2 puszki mleczka kokosowego 
- kilka kropel aromatu waniliowego 
- do posłodzenia (miód lub ksylitol) 
- 1 szklanka mleka 
- 4 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli


SKŁADNIKI (galaretka)


- 2 opakowania galaretki bez cukru 
- ew. słodzidło
- ulubione owoce 

PRZYGOTOWANIE:


Orzechy wraz z daktylami (odsączonymi) kakao i solą zmiksować. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, przełożyć masę do blaszki i dokleić palcami. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki oprócz żelatyny zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia. Wymieszać żelatynę z 1/4 szklanki naszej gorącej masy i porządnie wymieszać, do czasu gdy żelatyna sie rozpuści, Wlać ponownie do garnuszka i wymieszać. Gdy masa lekko przestygnie wylać ją na nasz wcześniej przygotowany spód.
Ułożyć owoce na górze i wylać na górę przyrządzona galaretkę wg przepisu na opakowaniu. 
Wstawić do lodówki na min 4-5 h. 
ZAJADAĆ : )

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: (całość ok 10 kawałków) 
KCAL: ok 3000 
TŁUSZCZE: 210 g 
WĘGLOWODANY: 270 g 
BIAŁKO: 43 g 

NA JEDNĄ PORCJĘ: 
KCAL: 300 
TŁUSZCZE: 21 g
WĘGLOWODANY: 27 g 
BIAŁKO: 4,3 g 

2 komentarze: