czwartek, 11 czerwca 2015

Szaszłyki z kurczaka z sosem pomidorowym


Składniki:

- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 1 papryka
- mozzarella
- patyczki do szaszłyków
- oliwa z oliwek
Sos:
- 4 pomidory
- 2-3 listki świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz 
- 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, cukinię, paprykę, cebulę pokroić w większą kostkę. Nadziewać szaszłyki w kolejności (mięso,papryka, cukinia, cebula). Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowane szaszłyki przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Skropić kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. umieścić je w garnku, dodać czosnek i bazylię. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Gdy uzyskamy gładką, jednolitą masę to doprowadzić sos do wrzenia, by trochę go zredukować (ok 5 min). Następnie zdjąć z ognia i dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. Na upieczone szaszłyki posypać startą na dużych oczkach mozzarellę i polać sosem. Ja podawałam z upieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.
Smacznego.Pozdrawiam.Patrycja.



2 komentarze:

  1. Pyszniutko wygląda! Pojawi się niedługo jakiś przepis na owsiankę?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pewnie , myślę ze niedługo wstawię jakis przepis na owsiankę :*

      Usuń