Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Jest skarbnicą składników odżywczych. Posiada właściwości antynowotworowe oraz zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin: K i C.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu
Można go dodawać do zup, koktajli, a nawet jeść na surowo.
Ja dziś przygotowałam z niego chipsy.
Składniki:
- opakowanie jarmużu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jarmuż umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać w misce oliwę, curry, paprykę, oregano i sól.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jarmuż. Skropić go oliwą wymieszaną z przyprawami. Piec około 6-8 minut.
Pozdrawiam. Patrycja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz