środa, 14 października 2015

Chipsy z jarmużu


Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Jest skarbnicą składników odżywczych. Posiada właściwości antynowotworowe oraz zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin: K i C.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu
Można go dodawać do zup, koktajli, a nawet jeść na surowo. 
Ja dziś przygotowałam z niego chipsy.

Składniki:

- opakowanie jarmużu 
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- 1/3 łyżeczki curry 
- 2 łyżeczki papryki słodkiej 
- 1 łyżeczka oregano 
- szczypta soli 

Przygotowanie:

Jarmuż umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać w misce oliwę, curry, paprykę, oregano i sól.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jarmuż. Skropić go oliwą wymieszaną z przyprawami. Piec około 6-8 minut. 

Pozdrawiam. Patrycja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz