MMMMmmm. Cały dom pachnie cynamonem.
Dziś polecam chlebek bananowy bez cukru. :) (na marginesie połączenie bananów z cynamonem = ,,niebo w gębie"). Zdrowy, pyszny, idealny do porannej kawy lub też jako deser.
Samo zrobienie go zajmie nie więcej niż 15 minut.
W dodatku brak cukru czyni go mniej kalorycznym więc nawet dwa kawałki można zjeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie w ,,boczki". Świetnie smakuje też z masłem orzechowym.
Smacznego :)
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 110 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej ( ja dałam orkiszową)
- spora szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: garść ulubionych bakalii ( ja dałam orzechy włoskie i laskowe)
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki i zblendować razem z jajkami na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę, cynamon, imbir, sodę, przyprawę do piernika, miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojone na drobno orzechy i delikatnie wmieszać je w ciasto. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.
Pozdrawiam, Patrycja :)
Musiał być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńFajne w chlebku bananowym jest m.in to, że nie potrzebuje cukru :)
chętnie zjadłabym taki chlebek. bardzo lubię wypieki z dodatkiem bananów. ;)
OdpowiedzUsuńChętnie posłużę się przepisem. ;)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy najlepszy <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe :D
OdpowiedzUsuńZupełnie zapomniałam o tym chlebku, chyba zrobię z platanów ! :-)
OdpowiedzUsuńJagodziana Coffee wita Jagodowy puch :) Chlebek bananowy to jest to co lubię :D Smakuś :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie owocowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/
110 g mąki, ile to będzie w przeliczeniu na szklanki? :)
OdpowiedzUsuńok 3/4 szklanki :)
Usuń