piątek, 30 października 2015

Chlebek bananowy bez cukru


MMMMmmm. Cały dom pachnie cynamonem. 
Dziś polecam chlebek bananowy bez cukru. :) (na marginesie połączenie bananów z cynamonem = ,,niebo w gębie"). Zdrowy, pyszny, idealny do porannej kawy lub też jako deser.
 Samo zrobienie go zajmie nie więcej niż 15 minut.
W dodatku brak cukru czyni go mniej kalorycznym więc nawet dwa kawałki można zjeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie w ,,boczki". Świetnie smakuje też z masłem orzechowym.
Smacznego :)

Składniki:

- 4 dojrzałe banany 
- 2 jajka
- 110 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej ( ja dałam orkiszową) 
- spora szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: garść ulubionych bakalii ( ja dałam orzechy włoskie i laskowe) 


Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki i zblendować razem z jajkami na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę, cynamon, imbir, sodę, przyprawę do piernika, miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojone na drobno orzechy i delikatnie wmieszać je w ciasto. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.

Pozdrawiam, Patrycja :)






11 komentarzy:

  1. Musiał być bardzo smaczny :)
    Fajne w chlebku bananowym jest m.in to, że nie potrzebuje cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zjadłabym taki chlebek. bardzo lubię wypieki z dodatkiem bananów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie zapomniałam o tym chlebku, chyba zrobię z platanów ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagodziana Coffee wita Jagodowy puch :) Chlebek bananowy to jest to co lubię :D Smakuś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie owocowe chlebki :)
    Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
    http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

    OdpowiedzUsuń
  6. 110 g mąki, ile to będzie w przeliczeniu na szklanki? :)

    OdpowiedzUsuń