piątek, 16 października 2015

Mus z jabłek z kokosem i żurawiną


Mus z jabłek to jedna z wielu propozycji, która musi na stale zagościć na moim talerzu. Pachnący cynamonem i goździkami. Przyda się na długie, jesienne popołudnia. Idealnie pasuje do owsianki, ryżu czy też naleśników.

Składniki (na 2 porcje):

- 5 średnich jabłek
- sok z połówki cytryny
- cynamon
- goździki
- 5 łyżek wiórków kokosowych 
- garść żurawiny 
- 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na większą kosteczkę. Wrzucić je do garnka, dodać pół szklanki wody wymieszanej z sokiem z cytryny i podgrzewać około 10 minut, co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać sporą szczyptę cynamonu i około 6 goździków. Jeszcze chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać wiórki kokosowe oraz żurawinę. Dokładnie wymieszać. Zjeść :) 

Pozdrawiam, Patrycja.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz