Mus z jabłek to jedna z wielu propozycji, która musi na stale zagościć na moim talerzu. Pachnący cynamonem i goździkami. Przyda się na długie, jesienne popołudnia. Idealnie pasuje do owsianki, ryżu czy też naleśników.
Składniki (na 2 porcje):
- 5 średnich jabłek
- sok z połówki cytryny
- cynamon
- goździki
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- garść żurawiny
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na większą kosteczkę. Wrzucić je do garnka, dodać pół szklanki wody wymieszanej z sokiem z cytryny i podgrzewać około 10 minut, co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać sporą szczyptę cynamonu i około 6 goździków. Jeszcze chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać wiórki kokosowe oraz żurawinę. Dokładnie wymieszać. Zjeść :)
Pozdrawiam, Patrycja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz